HIV Çalışmaları

2020’den beri HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların deneyimleri ve ihtiyaçları doğrultusunda özneleri güçlendirmek ve yaşadıkları ayrımcılıklara yönelik politika ve söz üretiyoruz. İlk olarak dernek içinde bulunan diğer çalışma alanların kapasitelerinin geliştirilmesine odaklanarak, dernek içindeki LGBTİ+ Danışma Hattı ve Pazar Sohbetleri / Mesafesiz Sohbetler gönüllülerine, Hukuk, Psiko+ ve Sosyal Hizmet ekiplerine HIV farkındalığı ve HIV’le yaşamak üzerine eğitimler vermeye başladık. Aynı zamanda bu eğitimler derneğin avukat, sosyal hizmet uzmanı ve psikologlara yönelik eğitim içeriklerine dahil olmuştur. Böylelikle HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların maruz bırakıldığı insan hakları ihlalleri ve çeşitli ayrımcılıklar, en önemli gündemlerimizden biri haline geldi.

HIV Çalışmaları Ekibi

HIV Çalışmaları Ekibimiz, HIV üzerine söz üreten, araştırma çalışmaları yapan, HIV politikası tartışan, HIV’le yaşayan gönüllülerden oluşuyor. Aylık toplantılarda HIV’in Türkiye’de ve Dünya’da akademik ve sosyo-politik gündemini takip ederek, sağlık politikaları, HIV’le yaşamak, ayrımcılık, damgalama ve hak ihlalleri üzerine tartışıyoruz. Bu tartışmalardan yola çıkarak farklı savunuculuk faaliyetleri üretiyor; konuşmalar, eğitimler, atölyeler ve buluşmalar düzenliyoruz.

HIV’le yaşayan ve hayatında HIV’in yeri olan LGBTİ+’ların dayanışabildiği, beraberce güçlenebildiği ve sosyal politika üretebildiği bir platform olmayı hedefliyoruz. 1 Aralık 2021’de yayınladığımız, gönüllülerin HIV alanındaki kişisel deneyimlerini temel alarak ülke içindeki güncel durumu değerlendirdiğimiz manifesto da çalışmalarımız arasında yer alıyor. Birimin kuruluş sürecini, kurulma sebeplerini, hedeflerini ve benimsediği yaklaşımları ele alan “BİZ OLMADAN BİZİM İÇİN BİR ŞEY YAPAMAZSINIZ” adlı manifestoyu okuyarak birim hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

* Akademik araştırmalara katılımcı desteği sunmak HIV çalışmaları biriminin önceliklerinden biri değildir. HIV ile ilgili sorularınız ve danışmak istediğiniz konular için LGBTİ+ Danışma Hattımızı (0850 888 5428) arayabilirsiniz.

Sorularınız, önerileriniz ve daha fazla bilgi için hivcalism[email protected] e-posta adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.